3 tipy pro cestování s kojencem

Buďme upřímní, cestování s kojencem může být pro oba stresující. Pro usnadnění jsme pro Tebe připravili 3 tipy, aby se cestování stalo pro oba hračkou. Budeš kojit nebo odstříkávat? Žádný problém. Koukni se na následující tipy na cestu.

 

jednička   Naplánuj si dopředu přestávky

Jakmile si Tvůj výlet „naplánuješ“ (ať už je to letecky, autem nebo po moři!),vezmi si tužku a papír (mobil) a naplánuj si povinné zastávky. Ber na vědomí, že ti do plánů zasáhne určitě i Tvé dítě. :-)

U výletů autem: podívej se na mapu a potenciální odpočívadla podél cesty. Naplánuj si předem určité body k zastavení a v případě potřeby si také poznamenej další bezpečné oblasti. Na co určitě nezapomeň je auto-adaptér pro odsávačku, který lehce připojíš do 12V napájení.    

Ardo auto-adaptér pro odsávačku Calypso
Auto adaptér k odsávačce Calypso

Pro cestování letadlem: podívej se do itineráře. Podívej se  kolik času budeš mít na letiště, kolik času strávíš čekáním u gatu, jak dlouho bude trvat let atd. Menší procházka před cestou může snížit úzkost a zvýšit důvěru, že budeš mít spoustu času a prostoru na krmení dítěte nebo odstříkávání jak budeš potřebovat.  

Hlavní důvod, proč si vše plánovat je, že reakce Tvého dítěte na to, že je v novém prostředí, je vždy nepředvídatelná. Děti mohou spát po většinu cesty, mohou se cítit nadměrně stimulovaní a pochmurnější než obvykle. Snaž se nestresovat a nerozčilovat se. Pokud Tvé dítě potřebuje nakrmit v neobvyklých časech - můžeš jej skutečně krmit kdykoli a kdekoli potřebuješ! Zkus brát vše s humorem, pomůže Ti to cítit se v pohodě během cesty.  



Cestování letadlem
Cestování s kojencem v letadle

dvojka   Zabal si jen to nejdůležitější a zbytek nech doma. 
 

I když si chce většina maminek zabalit celý dům kvůli „co když“, které by se mohly během cesty stát, uvědom si, že méně je někdy více. Zde je několik věcí, které jsou nezbytné pro cestu s kojencem:

Extra oblečení pro dítě -  Je nevyhnutelné, že během cesty bude potřebovat výměnu oblečení. Nezapomeň tedy na bodýčko nebo tepláčky. 

Extra top pro Tebe.  Pokud Tě miminko poblinká nebo potřísní, budeš ráda, že máš v tašce suché tričko. Takže zbytek cesty nebudeš muset trávit v mokrém a lepkavém oblečení.  

Pytel na odpadky a špinavé plenky.  Podali jste někdy letušce pokakanou plenku? Pokud ano, určitě si pamatuješ její pohled. Pokud sbalíš několik pytlů na odpadky (dobrý je i pytlík na psí exkrementy), nebude žádný zápach a vyhneš se tomu nepříjemnému očnímu kontaktu!  

Balení kufru
Do kufru jen to nejdůležitější

Kojicí taška.  Ideální kojicí taška je s oddělenými částmi, kam můžeš uložit odsávačku a kojící pomůcky a odděleně jídlo. Chladící vložka je nutností. 

Kojící deka (pléd). Toto je super věc, protože umožňuje soukromí i ve stísněných prostorách, jako je letadlo. Samozřejmě můžeš krmit dítě bez přikrývky, závisí to jen na tobě a tvém pohodlí. Pléd můžeš také použít k ochraně dítěte před bakteriemi na jídelních židlích v restauracích. Deku můžeš použít jako:

  • kojící deka
  • kryt na autosedačku
  • Na nákupní vozík
  • Na jídelní židli
  • Jako dětskou houpačku
Kojící taška Lifewit šedá
Kojící taška Lifewit

TIP: Při cestování letadlem může změna tlaku při vzletu a přistání zatěžovat uši miminka a způsobit rozrušení. Pokud kojíte během vzletu a přistání, sání může pomoci zmírnit změnu tlaku a dítě se může cítit pohodlněji.


trojka    Šaty na „tělo“!

Když cestuješ, nikdy nevíš, kdy budeš muset vyndat prso a na požádání své dítě nakrmit! Dnes je na trhu tolik opravdu roztomilých, trendy a pohodlných kojicích oděvů. Na některých z těchto kojicích oděvů nejde ani poznat, že jsou určeny pro kojení. 

Je důležité mít vše po ruce během cesty. Počínaje kojicí podprsenkou až po příslušenství na cesty. Nezapomeň odsávat často! Frekvence odsávání mateřského mléka je také důležitá! Během cesty plánuj odstříkávání asi každé 2-3 hodiny. Chceš také dostat co nejvíce mléka za méně času, že? To je nejlepší způsob, jak to udělat! Více v článku 10 tipů pro snadné kojení.    

Šaty ke kojení
Šaty ke kojení

Tip: Na letišti - Dětskou výživu a mléko je možno přepravovat bez omezení. Je však nutné ji deklarovat a předložit k rentgenové kontrole mimo zavazadlo.

Udržuj si své tekuté zlato v bezpečí! Zavolej do hotelu a požádej o pokoj s mini lednicí pro uložení odsátého mléka. Jak dlouho je Tvé mléko dobré? Znáš pravidlo 4? Více se dozvíš v článku Skladování mléka:3 rady