Skladování mléka: 3 rady

Skladování mateřského mléka závisí na době, kdy chceš mléko použít. Před odsáváním nebo přípravou mléka si vždy důkladně umyj ruce a všechny nádoby vysterilizuj!

jednička   Odsávej a zamražuj!

Označ na nádobě se štítkem datum přípravy. Uchovávej mateřské mléko v malých dávkách, je doporučeno 60 až 180 ml, dle věku dítěte. Pokud ti zůstane mléko po krmení, měla bys ho spotřebovat do 2 hodin nebo rychle zamrazit na další krmení.

P.S.: Zkus používat bezpečné lahvičky z polypropylenu bez BPA nebo skleněné láhve.

Mléko zamraz nebo dej do chladničky ihned po odsávání. Můžeš použít uzavřené nádoby nebo speciální zamrazovací sáčky. Čerstvě odstříkané mléko může zůstat při pokojové teplotě (do 25 ° C) až po dobu 4 hodin. Mateřské mléko umísti do zadní části ledničky a spotřebuj do 4 dnů.  

Odsáté mléko zamraž, pokud jej nebudeš používat do 24 hodin. Mléko se při zmražení rozpíná, takže nenaplňuj nádobu až po okraj. Ulož mléko do zadní části mrazničky, ne ke dveřím. Mléko vydrží zmrazené až 6 měsíců při teplotě −18 ° C.

Zamrazovací sáčky EasyFreeze

Pokud chceš použít zmražené mléko, umísti láhev nebo zamrazovací sáček do misky s teplou vodou nebo pod kohoutek s tekoucí vlažnou vodou. Nikdy nepoužívej mikrovlnku! Je tu riziko opaření dítěte! Teplotu ohřívaného mléka zkontroluj buď bezkontaktním teploměrem nebo si nakapej pár kapek na zápěstí (tam kde se měří puls). Po rozmrazení spotřebuj mléko do 24 hodin. A nezapomeň: rozmrazené mléko nikdy znovu nezamrazuj!

dvojka   Jak a kde mléko správně skladovat?

odsáté mléko z prsa pokojová teplota pro skladování mateřského mléka skladování mateřského mléka v lednici skladování mateřského mléka v mrazáku
Čerstvě odsáté mléko  (25 ° C nebo nižší) po dobu 6-8 hodin (4 ° C nebo nižší) po dobu až 72 hodin - v zadní části chladničky (-18ºC nebo nižší) chladnička se samostatnými dveřmi maximálně po dobu 6 měsíců s použitím profesionálního zamrazovacího sáčku
Dříve zmrazené mateřské mléko (rozmrazené v lednici, ale ne zahřáté)  (25 ° C nebo nižší) po dobu čtyř hodin nebo méně - do příštího krmení až 24 hodin - v zadní části chladničky
Rozmrazené mléko mimo lednici v teplé vodě (25 ° C nebo nižší) až do konce krmení po dobu čtyř hodin nebo do dalšího krmení.

 
Pozn.:
 Nezmrazujte dříve zmrazené mléko.

trojka   Pravidlo čtyř (4)!

Dobře už víš, že skladování mateřského mléka je docela složité, takže pro zjednodušení si zapamatuj pravidlo čtyř:  Vydrží 4 hodiny při pokojové teplotě a 4 dny v chladničce! 

pravidlo čtyř 

fun fact o těhotenstvíZralé mateřské mléko (tvoří se asi 3 týdny po porodu) chutná „sladce a trochu ořechově s téměř vanilkovou chutí."