Jak být dobrým tátou?

Včera ti oznámila, že budete tři? Horor co? Pá pá pohodlný povaleči. Připrav se, že se ti změní život o 180 stupňů. Budeš denně pomáhat, uklízet, žehlit, prát, bude tě překvapovat kolik dětských věcí se hromadí v koši na prádlo!  

Partnerka se bude chtít o někoho opřít, takže převezmeš všechny činnosti, jako je placení účtů, nákupy a hlídání malého. Za 10 měsíců to přijde, bude z tebe FOTR! Ale bude to stát za to, uvidíš. Během té doby bys jí měl pořídit nezbytné věci, co bude potřebovat ke kojení: prsní odsávačku, skladovací nádoby nebo sterilizační pomůcky.

Porod přichází

Den D je tady. Přijdeš domů, ptáš se co bylo v “Ulici” a ona ti říká, že jí praskla voda. Jedete do porodnice! Za 4 hodiny (někdy to trvá sakra o hodně dýl) už máš v náručí malýho mrňouse a do tváře se ti hrnou slzy, i když seš strašnej tvrďák. Za pár dní je máš doma.   

šestinedělí bez sexu

Omez nebo naplánuj návštěvy, oba dva si chtějí odpočinout. Říkej jí jak jsi pyšný a jak jí moc miluješ! Stres může mít vliv na tvorbu mléka. Naslouchej jí, buď trpělivý! Musíš si uvědomit, že hormony jsou teď všude. Prostě porodila a tělo se musí zotavit.

Zapomeň na pár týdnů na sex. Jo zní to blbě, ale musíš to vydržet. Intimní život se brzy vrátí. Bude teď i dost brečet. Zkus jí udělat masáž, kup jí pár nových outfitů - po porodu jí nebude nic co nosila předtím, ani těhotenské hadříky. Můžeš ji koupit i květiny, ovladač od televize jí raději nech!

Život po šestinedělí

Ujisti se, že partnerka má kojící polštář a vše co potřebuje ke kojení blízko sebe. Dodržuj pitný režim, takže jí přines vždy sklenici vody. Udělej jí svačinu, aby měla co jíst mezi kojením. Zatímco jí, vem dítě a vyměň mu plínku.

Pro matku je velmi únavné být celý den samotná jen s dítětem bez pomoci, proto se musíš ujmout intenzivní role “TATÍNKA”. Může to vypadat, že nic nedělá, protože když jsi odcházel a večer přišel, tak se nic na partnerce nezměnilo - je stále v pyžamu. Nicméně péče o dítě vyžaduje celodenní fyzickou a psychickou námahu - BEZ PŘESTÁVKY.

jak vyměnit plenku


Občas se může cítit izolovaná a emocionálně vyčerpaná, obzvlášť když dítě pláče a nic nepomáhá. Nabízej jí pomoc, na vše raději říkej “
ANO”. Bude se cítit lépe, když bude vědět, že se o ni někdo stará.

Poprvé sami doma

Tak a je to tady, jste spolu sami doma. Už umíš vyměnit plenky, to je v pohodě. Maminky milují, když tatínkové převezmou za ně určitou práci (např. noční přebalovaní). Tahle rutina dá mamce šanci mít čas chvilku pro sebe - může se sebou něco udělat a dojít si třeba ke kadeřnici.

Dítě začíná hodně křičet, nošení ani uklidňování nepomáhá - MÁ HLAD! Jak jen ti to říkala?! A v lednici najdeš odsáté mléko ze včerejška. Musíš ho ohřát v ohřívači. Když si vybereš elektrické odsávačky Ardo, vždy si zvolíš spolehlivost! Zkontroluj teplotu a za chvíli ho můžeš konečně nakrmit. Na chvíli máš klid. Časem bude chtít dítě víc a víc pozornosti, takže se mu budeš muset věnovat daleko více, než jen při přebalování a ohřívání mléka.

Pozn.: Autor tohoto článku je člen týmu mamarental.cz a je to táta na plný úvazek :-)