Co si zabalit s sebou do porodnice?

Jsi připravená na Tvůj velký den? Tvé dítě může přijít na svět dříve, než se očekává, takže bys měla myslet na některé věci dopředu. Kdy si sbalit do porodnice? Co si zabalit do tašky? Nezapomněla jsem na něco?


Níže si můžeš přečíst kontrolní seznam, na co bys neměla zapomenout, když se budeš chystat do porodnice. 


Pro jistotu si vše zabal už kolem osmého měsíce těhotenství i pokud je těhotenství bez problémů. Do tašky nebudeš dávat nic, co by se mohlo zkazit. Budeš mít vše připraveno a když přijde den D, nebudeš se tolik stresovat. 


Na co rozhodně nezapomeň

Na příjmu v porodnici po tobě budou chtít určitě hned doklady. Měj je připravené po ruce. 

  • kartičku pojištěnce
  • těhotenský průkaz
  • prohlášení o otcovství (jinak bude mít dítě příjmení po matce pokud nejste manželé)
  • rodný list
  • porodopis

Dokumenty do porodnice

Do porodnice si vezmi vedle dokladů také měkký župan, omyvatelné přezůvky, ponožky, balzám na rty, masážní gel a olejíček a také něco k relaxaci (knihy, hudební přehrávač, tablet aj.).  

Další věci nebudeš potřebovat hned, může ti je přinést partner později.


kojicí polštář

Pro pobyt v nemocnici na oddělení šestinedělí budeš potřebovat něco pohodlného na spaní, takže noční košile bude dobrá volba. Pro kojení je vhodná košile s otevíráním vpředu. Nemocnice většinou poskytují kojicí polštáře, ale pokud chceš mít vlastní, jen dobře.

Dále určitě nezapomeň na dostatek spodního prádla a podprsenek (mohou to být síťované kalhotky nebo jednorázové). Určitě se pořiď vložky do podprsenek, příp. krém na bradavky. Toaletní potřeby jsou samozřejmostí. 

Tatínek ti ještě přinese kosmetiku, brýle nebo kontaktní čočky (jestli je potřebuješ), telefon, nabíječku a samozřejmě něco dobrýho na zub.  

 

Věci pro miminko

V porodnici dostaneš zásobu plenkových kalhotek jen na prvních 24 hodin. Takže si připrav zásobu plenkových kalhotek nebo látkových plen (ty se vrací do obliby, přeci jen jsou šetrnější k životnímu prostředí).  

Dobré je mít teploměr a vlhčené ubrousky. Dále košilku, dupačky, body, ponožky, zavinovačku či deku. Vše se řídí dle ročního období. Partner zajistí autosedačku.

Teď už máš zabaleno, tak hodně štěstí! 
Autosedačka do porodnice

Fun fact o těhotenstvíZapamatuj si číslo 360 - to je průměrný počet spotřebovaných plenek v prvním měsíci života Tvého dítěte!"