Potřebuji odsávačku?

Rozhodnutí zdali a jakou si vybrat prsní odsávačku může být složité. Zeptej se sama sebe, zda plánuješ jedno či více dětí za sebou, proč, jak a kde budeš odsávat, jaký typ odsávačky preferuješ, zdali upřednostníš pronájem nebo koupi.  Každá z těchto odpovědí ti dá pojítko k tomu se správně rozhodnout a pokud rozhodnutá nejsi, tento článek ti také může pomoci.


Jako přemýšlíš o kočárku, plínkách, postýlce a všem, co do porodu musíš zařídit, nezapomeň na jedno velké téma - KOJENÍ. Je třeba si k němu co nejvíce zjistit. Tvé dítě nebude vyžadovat nic jiného po mnoho měsíců. Mateřským mlékem dostává energii, roste a vytváří si imunitu na celý život.

Potřebuji odsávačku?

Mnoho maminek má problém s laktací. Prostě to nejde. Častá je například zpožděná laktace po porodu, potíže s přisátím miminka nebo zpomalování produkce mléka v prsou. Důvodem zpomalování může být spavé miminko nebo jednoduše nároky na vyšší produkci mléka

velikost žaludku novorozence


Hodně maminek boj ihned vzdává a uchyluje se k náhražkám mateřského mléka a příkrmům. Ale to je chyba! Trend současných maminek je nákup příkrmů. Produkce mléka samozřejmě klesá, pokud není udržována, a proto tu jsou odsávačky, řešení, které je doporučováno profesionální zdravotnickou populací!


"Světová zdravotnická organizace, OSN, národní ústavy pro zdraví a další instituce upozorňují na závažný pokles výlučného kojení a naopak výrazný trend brzkého zařazení příkrmů do stravy novorozence. Alarmující pokles je zejména ve vyspělých západních zemích od konce 90. let přes snahu o vysokou informovanost populace. Dopad tohoto trendu může být kritický pro nadcházející generace v boji s civilizačními chorobami."



V České republice je trend podobný. Dle statistických odhadů pouze ¼ maminek výlučně kojí v 6. týdnu po propuštění z porodnice a pouze 10% ve třetím měsíci po porodu.

Náhražky mateřského mléka
Výlučné kojení


TIP:
Máte s partnerem v rodinné linii nějaké nemoci? Alergie, astma, cukrovku I. či II. typu, obezitu, časté střevní infekce, respiratorní potíže a další, zeptejte se svého imunologa! Sám Vám potvrdí, že dostatečně dlouhé kojení mateřským mlékem snižuje rizika veškerých onemocnění.



Odsávačku? Kterou? Za kolik? Koupit nebo pronajmout? Přidá mi na to má pojišťovna?

Velký rozdíl je určitě v tom, jestli si odsávačku koupit nebo pronajmout, aby to dávalo smysl pro rodinnou pokladnu a dítě!! S tím je třeba zvážit, jaký typ:

Manuální odsávačky

      • představují nejlevnější variantu odsávaček mateřského mléka
      • jsou pohodlné a nenáročné
      • ARDO Amaryll má ergonomickou rukojeť uzpůsobenou na všechny čtyři prsty. Maminka si také může vybrat ze třech pozic páčky, odsávačka je proto vhodná pro velké i malé prsty a zároveň pravačky i levačky.

    NEGATIVA: Použití manuálních odsávaček může být unavující. Stimulující efekt pro spuštění laktace je také mnohem mírnější oproti elektrické odsávačce.




    Malé elektrické odsávačky pro osobní použití

        • velmi jednoduché na ovládání
        • zajistí znatelně vyšší stimulaci pro spuštění laktace oproti manuálním odsávačkám
        • ARDO Calypso je výjimečné tím, že se jako menší osobní odsávačka používá v našich porodnicích díky svému bezpečnému uzavřenému systému. Má moderní podsvícený displej s přehledným zobrazením síly vakua a rychlosti cyklů. Disponuje osmi úrovněmi nastavení, a to jak pro sílu vakua, tak pro intenzitu/rychlost cyklů. Existuje až 64 možností, jak dokonale nasimulovat přirozené kojení.
        • Calypso DOUBLE PLUS má navíc v základu masážní vložku OptiFlow pro klidnou a příjemnou stimulaci prsa a druhou sadu ke kojení pro kojení z obou prsou. Obě položky lze individuálně dokoupit ke standardní odsávačce Calypso v našem e-shopu.



      NEGATIVA: Pro maminky s předčasně narozenými dětmi nebo dětmi se speciálními potřebami může být vhodnější robustní nemocniční odsávačka CARUM. Pro více informací k tomuto tématu můžete kontaktovat náš support team support@mamarental.cz. Naše laktační poradkyně rády pomohou při výběru či zodpovězení dotazů.

      Jednou z ohrožených skupin, kde nemusí snadno dojít ke spuštění laktace, jsou maminky, které prodělaly operaci prsou (zmenšení / zvětšení). Mohou mít sníženou citlivost nervů v bradavkách bránící přirozené stimulaci potřebné ke kojení. Je ale mýtus, že tyto maminky nemohou kojit! Jen je potřeba daleko větší síly odsávání, kterou umožní právě elektrická prsní odsávačka.



      Nemocniční odsávačky

          • nejvyšší technologická řada odsávaček mateřského mléka pro profesionální použití
          • jsi-li zdravotník nebo laktační poradkyně, ozvi se nám a my Ti rádi odsávačku zapůjčíme nebo si Carum můžeš přímo zakoupit.


          Pronájem odsávačky VS Koupě


          Pronájem

          Cena: 39 Kč / den, + 299 Kč odsávací sada (ceny s DPH)

          Co dostaneš: Elektrickou prsní odsávačku Calypso s originální, tedy novou odsávací sadou ke kojení (máš možnost i dvojité sady). Technologie membrány v odsávací sadě je v případě Calypso odsávačky 100% bezpečným řešením. Pronájmem Calypso získáš kvalitu, kterou používají české porodnice. Odsávačka bude pro tebe připravena jako nová. Před zapůjčením totiž prochází kontrolou naším technickým a servisním oddělením. Více o naší online půjčovně ZDE.


          Pronájem odsávačky mléka


          Proč pronájem?
           Pronájem odsávačky může být pro Tebe nejlepší a nejekonomičtější variantou pokud:

            • neplánuješ v blízké době další miminko a nedokážeš odhadnout, na jak dlouho budeš odsávačku potřebovat
            • chodíš do práce a potřebuješ mít mléko v zásobě
            • potřebuješ efektivně odsávat
            • nemáš dostatek mléka
            • vyčerpává tě často přerušovaný noční spánek (záleží, jak často miminko kojení v noci vyžaduje) - mlékem v zásobě může miminko nakrmit partner :-)
            • první 3 dny zapůjčení odsávačky máš ZDARMA
            • doba zapůjčení je minimálně 10 dalších dní a maximálně zaplatíš za 100 dní pronájmu
            • při překročení 100 dní dále nic neplatíš a odsávačku můžeš použít, jak dlouho potřebuješ

          Koupě odsávačky

          Cena: Manuální prsní odsávačka Amaryll tě vyjde na 470 Kč a elektrická prsní odsávačka na 3 999 Kč (cena již obsahuje odsávací sadu).

          Co dostaneš: Manuální prsní odsávačku Amaryll s ergonomickou rukojetí pro jemné odsávání nebo elektrickou prsní odsávačku Calypso s regulací rychlosti a síly odsávání.

          Proč koupě: Pokud plánuješ odsávat déle než 6 měsíců, rok až dva, bude pro tebe výhodnější si odsávačku zakoupit => můžeš ji pak použít pro své další dítě! Pokud plánuješ odsávat jen velmi příležitostně, například na cestách, vhodnou volbou může být manuální, která je pak i cenově nejvýhodnější. Pokud se rozhodneš pro odsávačku Calypso, můžeš odsávací sadu změnit na manuální odsávačku tímto skvělým doplňkem.


          Nákup odsávačky mateřského mléka


          Na rozhodnutí je ale čas!
          TIP: Zjisti si, zda v porodnici, kde plánuješ rodit, jsou k dispozici odsávačky. Budeš je tak mít ihned po ruce a je možné, že vlastní odsávačku budeš potřebovat až po pár prvních týdnech.


          Pozor kde nakupuješ!!!

          Dej si pozor na no-name eshopy a půjčovny, přeprodej odsávaček atp. Všichni prodejci by měli (rozuměj MUSÍ) být registrováni k prodeji odsávaček mateřského mléka u SÚKLu. Jedná se o zdravotnický prostředek rizikové třídy IIa. a často si to prodejci, kteří prodávají kočárky a pleny vůbec neuvědomují a v registru SÚKL je nenajdeš. Přeprodeje a bazary jsou ještě horší variantou kvůli bezpečnosti, pokud nejsou certifikovány k servisu konkrétní odsávačky. Přistupuj k odsávačkám mateřského mléka jako k jiným zdravotnickým prostředkům! Nenakupuj a nepůjčuj si je od nespolehlivých prodejců.


          Bezpečný nákup odsávaček mléka

          Příspěvky od pojišťovny

          Většina zdravotních pojišťoven nabízí v rámci svých programů i příspěvky na koupi odsávačky mateřského mléka (včetně náhradních dílů a pomůcek ke kojení) do jednoho roku věku dítěte. Níže v tabulce můžeš vidět, kolik můžeš dostat peněz od jednotlivých pojišťoven:

          VZP ČPZP ZPMVCR VOZP  RBP  OZP 
          3 000 Kč  2 500 Kč 3 000 Kč 1 500 Kč  1 000 Kč  3 000 Kč 
          Více Více Více Více Více Více

          * údaje pro rok 2022

          A nezapomeň si uschovat účtenku nebo fakturu za nákup. Budeš u své pojišťovny dokládat koupi odsávačky, abys dostala příspěvek! Více informací o příspěvcích hledej přímo u své zdravotní pojišťovny.

          Dvojitá odsávací sada urychlí celý proces odsávání, který pak trvá v průměru 15  - 20 minut. Když se ti spustí laktace, spustí se z obou prsou. Není nic jednoduššího, než této vychytávky matky přírody využít a mléko zdvojnásobit a urychlit proces. V závislosti na produkci mléka můžeš jednoduše “přepínat” mezi klasickým a dvojitým odsáváním.