Průvodce kojením

Máme pro Tebe důležité informace! Plánuješ miminko – nebo jsi možná už v jiném stavu? Je přirozené, že se chceš dozvědět o tom, co Tě může potkat v průběhu těhotenství, během kojení a v prvních letech vývoje Tvého dítěte. Chceš mít jistotu, že vše děláš správně, aby sis toto důležité a formativní období mohla plně užít.

Spolu s partnerem budeš řešit mnoho situací týkajících se Tvého dítěte a připravovat plány pro celou rodinu. Jsme zde pro tebe, abychom Ti poskytli odborné rady a podporu při kojení.


   Jak kojit

Masáž prsů a podpora uvolňování mléka. Masáž prsů podporuje krevní oběh a uvolňování mléka a má pozitivní vliv na tvorbu mléka. Je prospěšné provádět tuto masáž krátce před každým kojením, zejména v prvních dnech a týdnech po narození dítěte, protože tak lze předejít pocitu přeplnění prsů. Masáž prsů je velmi účinná jako prevence zánětu prsu. Masáž je třeba provádět jemně a nikdy by neměla být bolestivá. Před každou masáží je třeba důkladně si umýt ruce.

Uchop prs mezi dlaně, nejprve horizontálně, a masíruj tkáň pod kůží pohyby vpřed a vzad, jak je znázorněno na obrázku. Poté prs uchop mezi dlaně vertikálně a postup opakuj.

Jednou rukou si podepři prs. Konečky prstů druhé ruky krouživými pohyby masíruj prsní tkáň. Poté konečky prstů posuň vždy o 2–3 cm a postup opakuj, dokud nepromasíruješ celý prs.

Prsty jemně hlaď prs od okraje dvorce směrem k bradavce. Při tomto pohybu může začít vytékat mléko. Zkus jemně vytlačit kapku mléka tak, že umístíte palec proti ostatním prstům za dvorec (jak je znázorněno na obrázku níže) a jemně zatlačíte proti hrudníku. Udržujte stále jemný tlak a pohybujte palcem a prsty proti sobě směrem k bradavce, nesjížděj však přitom po kůži. Vytlačenou kapkou mléka můžeš navlhčit bradavku a poté nabídni prs dítěti. Rytmické opakování postupu na kolem dvorce můžeš použít k uvolnění napětí v prsu nebo k vyprázdnění prsu. Nebo můžeš mléko odsát s použitím kvalitní odsávačky mléka.

Správný okamžik

Tvé dítě začne brzy hledat prs. Některé děti sají energicky hned od začátku. Jiné bradavku jen dumlají nebo do ní strkají. Nejdůležitější podmínkou pro úspěšné kojení je včasné přiložení a správná pozice.

Jaké jsou známky, že je dítě hladové:

  •   Hledání prsu a sací pohyby úst
  •   Zvuky sání
  •   Dítě pohybuje ručičkami před ústy
  •   Chvění očních víček
  •   Tiché vzdychání
  •   Neklid

 

Masáž prsu
 Masáž prsu
 Masáž prsu
 Masáž prsu

Pokud na tyto známky okamžitě nezareaguješ (nenabídneš prs), začne dítě plakat. Pláč je poslední výzvou k získání Tvé pozornosti, miminko Ti tím sděluje, že má hlad.

Polohy při kojení

Správná poloha matky a dítěte

Pohodlná poloha pro matku a správná pozice dítěte mají pro úspěšné kojení zásadní význam. Není důležité, zda kojíte vsedě nebo vleže. Nicméně doporučuje se měnit občas pozici při kojení kvůli úlevě bradavek a důkladnému vyprázdnění prsů. K pohodlnému kojení přispívá kojicí polštář. Poskytne Ti úlevu, nemusíš držet váhu dítěte svými svaly, Tvé paže místo toho odpočívají na polštáři. Polštář slouží jako opora pro matčiny ruce, není to polštář pro hlavičku dítěte.

Tím, že dítě držíš, lépe kontroluješ jeho polohu. Drž své dítě tak, aby byly splněny následující podmínky:

  • dítě leží svým bříškem na břichu matky (ucho, rameno a kyčel jsou v jedné linii)
  • ústa dítěte jsou ve stejné výšce jako bradavka
  • matka má podepřenou paži a uvolněná ramena
  • dítě se během kojení dotýká prsu špičkou svého nosu a bradou

Kojení vsedě

Zádová poloha:

Dítě leží zády na Tvém předloktí, rukou podpíráš jeho hlavičku a nožky směřují za Tebe. Sání novorozence lze v této pozici dobře sledovat a kontrolovat. Tato pozice je doporučována zejména na začátku laktační periody. Je vhodná zejména pro kojení dvojčat, nedonošených dětí, po císařském řezu nebo pokud je Tvé dítě nachlazené.

Klasická poloha kolébky (fotbalovka):

Dítě spočívá bokem na matčině paži (tzv. poloha kolébky), tváří je otočené k matce. Matka podpírá dlaní zadeček dítěte.

Kojení vleže

Poloha vleže:

Ty i Tvé dítě ležíte velmi těsně u sebe na boku, Vaše bříška se dotýkají. Tato kojicí pozice je mimořádně vhodná v noci nebo v případě, že si chcete během dne při kojení odpočinout.

Poloha vsedě
Poloha fotbalovka
Poloha vleže

Přisátí

Používáním správné pozice od samého počátku můžeš předejít problémům s kojením, jako jsou bolestivé bradavky, nedostatek mléka apod., a po několika dnech si už budeš kojení spokojeně užívat. Věnuj pozornost následujícím skutečnostem:



Správná pozice prsu

Správná pozice prsu

Prs držíme opačnou rukou, čtyřmi prsty jej podpíráme zespodu. Palec je umístěn nad dvorcem. Jemně vytahuje kůži nahoru tak, aby byl dvorec napnutý a dítě mohlo při přisátí ústy uchopit velkou část prsu.

Správné uchopení bradavky a dvorce

Lehce se dotkni bradavkou spodního rtu dítěte, dítě poté samo otevře ústa. V důsledku toho se bradavka ocitne uprostřed úst dítěte a dítě se rychle a pevně přisaje. Brada a špička nosu se dotýkají prsu, bradavka se hluboko v ústech dítěte dotýká patra a horní i dolní ret dítěte jsou ohrnuté ven. Pokud je dítě ve správné pozici, není kojení limitováno časem. Dítě je přikládáno k prsu – nikoli prs k dítěti! Pokud je přiložení od počátku bolestivé, pravděpodobně není dítě ve správné pozici.


Jak jemně uvolnit stisk dítěte

Pokud chceš přerušit kojení a odejmout dítě od prsu, doporučujeme nejprve zrušit podtlak opatrným vsunutím prstu mezi prs a koutek úst dítěte. Nicméně ve většině případů dítě, pokud je nakrmené, samo prs opustí.

Frekvence kojení

Frekvence kojení se průběžně mění. Nejlepší výsledky přináší kojení tehdy, pokud je zdravé donošené dítě kojené tak často, jak potřebuje. Během prvních dnů vyžaduje dítě kojení přibližně 4–8 krát za den. Třetí až čtvrtý den po porodu může frekvence vystoupat na 12–13 krát za den a často se ustálí na intervalu jednou za 2,5 až 3 hodiny po celých 24 hodin.

Frekvence kojení

Je normální, že dítě během prvních týdnů života vyžaduje kojení i v noci. Během tzv. růstového spurtu (ve věku 2 až 3 týdnů, 6 týdnů a 3 a 6 měsíců) se rytmus kojení mění. Frekvenci kojení mohou ovlivnit také různé faktory, jako horko, neklid a napětí.


Doba krmení

Doba, kterou Ti kojení zabere, závisí na povaze a věku Tvého dítěte. Může se pohybovat mezi 10 a 20 minutami na jeden prs. Nabídněte dítěti oba prsy. Pokud se dítě nasytí z jednoho prsu, nabídněte mu při příštím kojení druhý prs. Věnujte pozornost zvukům, které dítě při sání vydává, a intenzitě sání. Krátké a rychlé pohyby na začátku vedou ke spuštění mléka a pomalejší, silnější sání znamená, že mléko začalo téci. Dávka mléka je dostatečná, pokud umožní váhový přírůstek nejméně 120–140 g za týden.

Délka kojení a odstavování, jak dlouho by mělo kojení trvat?

V ideálním případě má dítě dostávat výhradně mateřské mléko prvních 6 měsíců života. Mateřské mléko obsahuje vše nezbytné pro zdravý vývoj dítěte. Po 6 měsících je třeba začít s přikrmováním. Kojení je postupně nahrazováno pevnou stravou. Světová zdravotnická organizace (WHO) a UNICEF doporučují kojit do dovršení druhého roku života. Můžete kojit tak dlouho, jak to bude Vám a Vašemu dítěti vyhovovat.

Světová zdravotnická organizace


Odstavování?

Proces odstavování trvá přibližně 14 dnů. Pomalým omezováním frekvence a délky kojení se postupně příjem mateřského mléka zmenšuje. To znamená, že dítě je kojeno jen krátkou dobu, nebo prs poskytne pouze malé množství mléka, a poté v něm matka začne pociťovat nepříjemné napětí. 


  Kojení a práce

Jak zůstat uvolněná a flexibilní

Návrat do zaměstnání nemusí být nutně důvodem pro odstavení dítěte. Naopak, je dalším důvodem, proč pokračovat v kojení, protože pomůže dítěti překonat Tvou nepřítomnost. Zde je však třeba určitá míra plánování. Je důležité dopředu informovat svého zaměstnavatele, že máš v plánu kojit své dítě při zaměstnání. Pokud budeš mléko odstříkávat nebo odsávat, měla bys začít přibližně čtrnáct dnů před nástupem do zaměstnání, aby sis stihla vytvořit dostatečnou zásobu mléka. Můžeš si zapůjčit nebo zakoupit odsávačku mateřského mléka. Doporučujeme kompaktní odsávačku ARDO Calypso prsní odsávačka. Pokud budeš odsávat mléko v zaměstnání, můžeš nosit odsávačku s sebou v samostatně dostupné a diskrétní kojicí tašce. Mléko lze udržovat v chladu díky chladící vložce. Mléko můžete odsávat přímo do sáčku ARDO EasyFreeze, protože tím získáte značnou úsporu úložného místa.

ARDO CALYPSO prsní odsávačka mateřského mléka


Tvá práva v zaměstnání

Chceš-li pokračovat v kojení i po návratu do zaměstnání, máš zpravidla právo na potřebný čas ke kojení nebo odsávání mléka (v některých zemích dokonce garantovaný zákonem). V případě pochybností kontaktuj svého poradce na kojení nebo laktaci, porodní asistentku nebo příslušné instituce.

Relaxování mezi kojením

Kojení a volný čas

Pro nejlepší pouto

S kojením se nemusíš omezovat pouze na prostředí svého domova. Můžeš kojit všude tam, kde si budeš přát.  I když jsi matkou na plný úvazek celých 24 hodin denně, zkus si najít čas jen pro sebe. Krátký odpočinek a pravidelné rekreační aktivity jsou velmi důležité pro Tvou pohodu, a tím i pro pohodu Tvého dítěte. Určitou flexibilitu Ti může poskytnout odsávání mateřského mléka. Při dostatečných dodávkách odsátého mléka můžeš zajistit, aby se Tvé dítě krmilo mateřským mlékem i v době Tvé nepřítomnosti.


Uchovávání mateřského mléka

Zásady bezpečnosti a hygieny

Odsáté mléko lze uchovávat v chladničce (4–6 °C) po dobu tří dnůPro delší uskladnění lze odsáté nebo odstříkané mléko uchovávat tři měsíce v mrazicím boxu ledničky nebo šest měsíců v hluboko mrazicí mrazničce při teplotě minimálně -20 °C.

Například jednotlivé porce (60 až 120 ml) lze odsát přednostně do speciálních a samostatných sáčků, které se ihned poté ochladí a zamrazí. Speciální sáčky Easy Store jsou vyrobeny z vysoce kvalitního trojvrstvého materiálu a nevážou na sebe žádné cizí pachy. Jsou hygienické a praktické a zaručují optimální uchovávání mateřského mléka. Každý mrazicí sáček je nutno označit datem odsátí.

Více se dozvíš v článku Skladování mléka: 3 rady.




Uchování mléka v mrazničce

   Rady při kojení

Důvody pro odsávání

Zdravotní důvody pro použití prsní odsávačky

Použití prsní odsávačky může být nutností, pokud novorozenec zpočátku saje málo intenzivně a tvorba mléka není dostatečně stimulována. Rovněž v případě odloučení matky od dítěte, např. v zaměstnání, při předčasném porodu nebo při nemoci dítěte, lze tvorbu mléka vyvolat a udržovat pravidelným odsáváním. Tento mechanismus umožňuje krmit dítě drahocenným mateřským mlékem a odsávání je prospěšné i pro následné kojení.

Správný prsní nástavec - Odsávej šetrně a účinně!


Správná velikost prsního nástavce

Velikost prsního nástavce je správná, pokud... se bradavka pohybuje volně v trubici odsávačky a může kopírovat rytmické pohyby pumpy, se prsní dvorec nachází zcela mimo trubici odsávačky nebo do ní zasahuje jen z malé části, mléko odtéká a prsy jsou po odsátí rovnoměrně měkké. Pokud se prsy nepříjemně otírají o vnitřní část trubice odsávačky, použij větší prsní nástavce nebo vložky do nástavců. Pokud se při odsávání dostává prsní dvorec do trubice odsávačky, použij menší prsní nástavec.

U citlivých bradavek a ke stimulaci spouštěcího reflexu se doporučují měkké kloboučky, např. ARDO OptiFlow. Tato pomůcka zpříjemňuje odsávání a stimuluje tvorbu a odtékání mléka.


Elektrické a manuální prsní odsávačky

Optimální nastavení!

Nastavení podtlaku (intenzity sání). Odsávání mléka nesmí být nikdy bolestivé. Dbej na to, aby byla bradavka vždy uprostřed prsního nástavce. Nastav intenzitu podtlaku (vakua) na nejvyšší úroveň, která je pro Tebe pohodlná. Zvyšuj intenzitu podtlaku, dokud nezačneš pociťovat velmi mírný dyskomfort, a poté snižuj intenzitu podtlaku, dokud bude sání pohodlné. Zkontroluj, zda velikost prsního nástavce odpovídá velikosti Tvé bradavky. Pokud se mléko nespustí, vyzkoušej masáž prsů – může být velmi účinná.


Nastavení síly odsávání


Reguluj cyklus

Dítě začíná krmení rychlými sacími pohyby s nízkou intenzitou sání – tím se stimuluje spouštěcí reflex a produkce mléka. Stejného účinku lze dosáhnout volbou počáteční vyšší četnosti cyklů a slabšího podtlaku. Při použití stimulačního režimu vyber stupeň podtlaku a četnost cyklů, která Ti bude nejlépe vyhovovat. Jakmile se mléko spustí, snižuj četnost cyklů, dokud se neustálí na hladině, která pro Tebe bude nejpohodlnější. Pokud se tok mléka přeruší, začni znovu stimulační režim, který vyvolá spuštění a tok mléka. 



Nastavení rychlosti odsávání


Podpora spouštěcího reflexu


Teplý nápoj

Při pumpování se může spouštěcí reflex dostavit později než při kojení. V takovém případě mohou být prospěšná následující opatření:

  • Masáž prsů před odsáváním
  • Vypití teplého nápoje
  • Uvolni se a přemýšlejte o svém dítěti
  • Dívej se na fotografii svého dítěte
  • Před odsáváním si přilož na prs teplý obklad (nahřívací a chladicí sáček)
  • Před aplikací zahřej kužel nebo trubičku prsního nástavce
  • Účinně pumpuj

Masážní účinek prsní pumpy může stimulovat produkci mléka a zlepšit jeho tok.

 

Jak zvýšit množství mléka? Použití dvojitého odsávacího setu. Simultánní odsávání z obou prsů zkracuje dobu odsávání o polovinu a zvětšuje množství mléka. Používej dvojitou odsávací sadu po dobu prvních 10 minut nebo dokud mléko nepřestane vytékat, tj. prováděj odsávání z obou prsů najednou. Poté přepni pumpu na jednoduchý režim. Odsávej z každého prsu pět minut za souběžného masírování.


   Problémy s kojením

Nedostatek mléka? Jak můžeš kontrolovat, zda máš dost mlékaZda máš dostatek mléka se nejlépe pozná podle váhového přírůstku Tvého dítěte.

Pokud Tvoje miminko přibírá na váze 120–140 g za týden, poskytuješ mu dostatek mléka. Mohou nastat situace, kdy několik dnů nebudeš tvořit dostatečné množství mléka, například z důvodu velké únavy nebo v období zrychleného růstu dítěte. Častější kojení, častější střídání poloh (střídání prsů), dostatek odpočinku, vyvážená strava a další opatření, např. masáž prsů, mohou posílit produkci mléka a za 2 až 3 dny se množství mléka přizpůsobí potřebám Tvého miminka.

Přírůstek váhy dítěte


Je naprosto přirozené, že po několika týdnech kojení nebudeš mezi jednotlivými krmeními pociťovat stejnou plnost prsů jako na počátku, ale nijak to nesouvisí s množstvím produkovaného mléka. Pokud přesto nebude váhový přírůstek Tvého děťátka dostatečný a během prvních čtyř týdnů miminko nebude mít alespoň jednu stolici denně a šestkrát promočenou plenku, neváhej a kontaktuj specialistu na kojení.


Mastitida zatuhnutí prsu

Zatuhnutí prsů a mastitida

Co je třeba dělat – krok za krokem

V průběhu celého období kojení, zejména v prvních týdnech, mohou být prsa po kojení ztuhlé a bolestivé a mohou se u Tebe objevit podobné pocity jako při nachlazení (tj. únava, bolest v kloubech, bolest hlavy, zvýšená teplota). Tyto symptomy ukazují na zánět prsu. Doporučujeme co nejdříve začít s následujícími kroky:


  • Před kojením přilož na postižený prs teplý obklad (např. ARDO Gelový obklad) na dobu přibližně 10 minut, tím se usnadní uvolňování a odtok mléka.Uprav polohu svého dítěte tak, aby se bradou nedotýkalo bolestivého místa. Zatuhlé a bolestivé místo během kojení šetrně masírujte. Pokud je po kojení prs stále zatuhlý, použijte kvalitní odsávačku mléka pro odsátí mléka, a současně postiženou oblast stále jemně masíruj.
  • Po kojení nebo odsátí mléka přibližně 20 minut na prs přikládej chladný obklad. Dopřej si dostatek odpočinku (v ideálním případě choďte spát se svým miminkem) a přijímej dostatek tekutin.
  • Pokud v několika hodinách nedojde k ústupu Tvých potíží nebo pokud Tvá tělesná teplota stále stoupá, kontaktujte laktační poradkyni nebo porodní asistentku, protože je pravděpodobné, že trpíte zánětem prsu (mastitidou). Oproti obecné představě žena se zánětem prsu nebo žena léčená antibiotiky nemusí přerušit kojení.
Ardo gelový obklad na bolestivá prsa



Bolestivé bradavky při kojení


Bolestivé bradavky = Řešení je po ruce!

Citlivost bradavek první 2 až 3 dny po porodu je zcela normální. Pokud nepříjemné pocity přetrvávají nebo pokud dojde k popraskání, poranění nebo krvácení bradavek, jedná se ve většině případů o důsledek nesprávné pozice při kojení. Například miminko může při kojení uchopit ústy příliš malou část dvorce, může sát s nedostatečně otevřenými ústy, může mít rty ohrnuté dovnitř, matka může být během kojení v předklonu, místo aby své dítě přiložila k sobě, miminko může ležet na polštáři, místo toho ho má matka podpírat svýma rukama atd.

Vzácně mohou být příčinou problémy se sáním, moučnivka (mykotická infekce, vytvářející bílé skvrnky v ústech dítěte) nebo zkrácená uzdička pod jazykem dítěte. Pokud cítíš při kojení intenzivní bolest, vyhledej pomoc specialisty na kojení co nejdříve. Mimoto Ti mohou pomoci kojicí pomůcky ARDO. Kvalitní mast nebo krém s obsahem lanolinu může chránit před vysycháním a bolestivostí bradavek a podporuje přirozené hojení. Před kojením není třeba přípravek z pokožky omývat.

Zmatení dudlíkem? Jak zvládnout tento problém?

Sání z prsu se diametrálně liší od sání z láhve. Jedno krmení z láhve může někdy zmást dítě natolik, že už nechce sát z prsuČím je kojenec mladší, tím větší je nebezpečí zmatení dudlíkem. Proto mnohé kliniky a nemocnice pro dokrmování místo láhve s dudlíkem používají alternativní způsoby, např. ARDO EasyCup.

Dudlík