Rady ke každému TRIMESTRU

Jsem těhotná? Co mám jíst? Je normální, že jsem tak unavená? Jak mi může pomoci partner během téhle dřiny?


Těhotenství, příznaky a co tě čeká

U žen, které mají pravidelný měsíční menstruační cyklus, je nejčastějším a nejspolehlivějším příznakem těhotenství vynechání menstruace. (Pozor, i když je žena těhotná, může trochu krvácet.) Pokud se ještě k tomu cítíš unavená, častěji močíš nebo máš výtok, tak si udělej těhotenský test! Pozitivní výsledek raději několikrát zopakuj. Těhotenství ti potvrdí 100% až u lékaře.

Udržuj si kondici v těhotenství. Zamez kouření a pití alkoholu -  může poškodit nenarozené dítě. Čekají tě těhotenské problémy jako ranní nevolnost, únava a bolesti hlavy. Důležité je také připravit partnera, aby se stal dobrým tátou! 

Budou tě čekat ultrazvuková vyšetření, kontroly a mnohé další testy v rámci předporodní péče. Určitě je dobré absolvovat 3D ultrazvuk, který odhalí možné vady plodu. Nezapomínej i na očkování, ženy by měly být v těhotenství očkovány proti chřipce a černému kašli. Viz. ZDE.


pozitivní těhotenský test


Sedni si s partnerem a popřemýšlej, zdali ve své rodinné linii nečelíte nemocem, o kterých bys mohla předem informovat svého gynekologa.

Zjisti si vše o porodu, kde budeš rodit, jestli v nemocnici nebo doma, jaké tišící prostředky budeš mít k dispozici (rajský plyn, epidural atd.).  

Tvoje nové dítě

Než přijde tvé miminko na svět, najdi si rady o všech základních aspektech péče o dítě včetně kojení, odsávání, krmení a lahvičkách, výměny plenek a mytí dítěte. Bude tě čekat plačící dítě, které nebude chtít vždy spát. Jako novopečená maminka budeš pozorovat změny ve svém těle, ve vztazích... Je důležité být připravená.

Čti dál, následující řádky ti poví podrobně o tom, co tě čeká v následujícím roce.

Typické těhotenství má tři trimestry a trvá přibližně 10 měsíců (40 týdnů). V každém trimestru bude plod překračovat specifické vývojové milníky, které ovlivní i tvé tělo. Zatímco 40 týdnů je obvyklým časovým rámcem, plně vyspělé dítě se může narodit již ve věku 37 týdnů.

První trimestr

První trimestr trvá prvních 12 týdnů těhotenství a je zásadní pro vývoj dítěte! Při početí se vajíčko a spermie spojí a vytvoří zygotu, která se bude implantovat do děložní stěny. Jak se buňky dělí a rostou, zygota se stává embryem. Začnou se tvořit všechny hlavní orgány a probíhají hlavní vývojové procesy.

Ve 4–5 týdnech je embryo dlouhé pouze 0,1 cm, ale do konce prvního trimestru bude růst na přibližně 7,5 cm. Embryo nyní vypadá mnohem více jako lidské dítě.

Srdeční tep plodu lze slyšet již v 8 týdnech na ultrazvuku v ordinaci lékaře. Během osmého týdne zůstávají víčka zavřená, aby chránila oči. Plod může také v této fázi dát ruku v pěst. Také se tvoří vnější genitálie, ty mohou být viditelné ve 12. týdnu během 3D ultrazvuku  - už si můžeš nechat říct, co to bude.

V průběhu prvního trimestru zažiješ hodně změn. Mnoho žen začne pociťovat ranní nevolnost nebo zvracení v důsledku těhotenství v 6-8 týdnech. Navzdory svému jménu se nevolnost nevyskytuje jen ráno. Některé těhotné ženy zvrací v noci, zatímco jiné v průběhu celého dne.


první trimestr


Těhotná žena se také může cítit velmi unavená a partner si určitě všimne, že je kvůli hormonálním změnám více emocionální než obvykle. Mnoho žen také zažívá změny chutí k jídlu nebo averze během raného těhotenství, spolu se silnějším čichem. Velmi častá je i
citlivost prsou.


Druhý trimestr

Druhý trimestr trvá mezi 13. a 26. týdnem těhotenství. Plod projde celou řadou změn během této doby a vyroste z přibližně 8 cm na cca 37 cm.

Na konci druhého trimestru bude plod vážit 900 g. Kromě vývojových procesů a orgánů se v průběhu druhého trimestru vytvoří i další důležité části těla, včetně:

      • kostí
      • svalová tkáně
      • kůže
      • obočí
      • řas
      • nehtů
      • krvinek
      • chuťových pohárků
      • otisků prstů
      • vlasů

druhý trimestr

Pokud je plod muž, varlata začnou klesat do šourku. Pokud je plodem žena, začnou se vyvíjet vaječníky. Plod nyní pravidelné spí a probouzí se. Můžeš také slyšet zvuky z dělohy - plod začíná polykat, což je důležitá dovednost po porodu.

Začneš se také pravděpodobně konečně cítit lépe. Ve většině případů začne ranní nevolnost a únava odcházet na začátku druhého trimestru. Můžeš ale pořád cítit změny chutí a averzi k jídlu. Ty i okolí si začne všímat, že ti začíná růst bříško a začínáš “vypadat těhotná”. Měla bys také začít vnímat, jak se dítě pohybuje.

Braxton-Hicksovy kontrakce (porodní bolesti) mohou začít už od konce druhého trimestru.

V druhém trimestru můžeš také začít pociťovat jiné příznaky, včetně:

    • bolesti kulatého vazu
    • změny bradavek (např.ztmavnutí)
    • strie

Třetí trimestr

Během třetího trimestru ucítíš častější pohyby plodu. Třetí trimestr trvá od 27. týdne až do porodu, což je obvykle kolem 40. týdne. Během tohoto trimestru poroste vyvíjející se dítě z přibližně 37 cm až na 52 cm.

Většina orgánů a tělních systémů se nyní již vytvořila, ale během třetího trimestru budou i nadále růst a dozrávat. Plíce plodu nejsou plně vytvořeny na začátku tohoto trimestru, ale budou v době porodu.

Rostoucí dítě začne cvičit dýchací pohyby, aby se připravilo na život po narození. Kopy a otáčení jsou silnější a těhotná žena by měla cítit, že se dítě pohybuje pravidelně.

Těhotná žena se během tohoto trimestru může také cítit nepohodlně, protože břicho začíná růst a tvrdnout. Většina žen začíná pociťovat, že Braxton – Hicksovy kontrakce sílí, a mohou mít bolesti zad v důsledku nošení těžkého břicha.

Mezi další příznaky, se kterými se těhotná žena může setkat během třetího trimestru, patří:

      • pálení žáhy
      • oteklé nohy
      • nespavost
      • změny nálady
      • únik mléka z prsou
      • jiné změny prsu a bradavky
      • časté močení

třetí trimestr

Když se blíží čas k porodu, dítě by se mělo otočit do polohy hlavou dolů, aby se usnadnil porod. Úzkost z porodu a rodičovství je také běžná ke konci těhotenství.

Postpartum nebo-li „čtvrtý trimestr“

Mnoho lidí neoficiálně nazývá první 3 měsíce života dítěte čtvrtým trimestrem. Je to čas, kdy se tvoje dítě přizpůsobuje životu mimo dělohu. Lidská miminka jsou narozena velmi nezralá ve srovnání s většinou ostatních savců.

VĚDĚLI JSTE? Lidská miminka mají velké mozky, takže se musí narodit v deseti měsících těhotenství. Kdyby se narodily později, bylo by to velmi nebezpečné, protože jejich hlavy by nemohly bezpečně projít ženskou pánví.

Vzhledem k tomu, že jsou novorozenci stále velmi nezralí, potřebují neustálou péči během prvních několika měsíců života. Toto období může být pro dítě i jeho rodiče (Tebe) velmi obtížné. Udržet dítě v klidu znamená co nejpřesněji napodobit život v děloze. Toho můžeš dosáhnout několika způsoby:

      • drž dítě blízko sebe
      • jemně s ním kymácej nebo houpej
      • vydávej zvuky
      • toč se
      • nech dítě se přisát k bradavce nebo použij dudlík

postpartum čtvrtý trimestr

Čtvrtý trimestr může být pro nové rodiče náročný. Je naprosto nezbytné odpočívat co nejvíce. Aby byl tento čas pro tebe o něco jednodušší, zkus přijmout pomoc od rodiny a přátel. Tato pomoc může být ve formě jídla, hlídání starších sourozenců a podle potřeby úklidu nebo praní.

Zažiješ lochii (očistka po porodu) -  krvácení a vaginální výtok, který trvá 4–6 týdnů po porodu. Tvoje ňadra mohou být bolavá a můžeš trpět na samovolné úniky mléka!

Mnoho žen zaznamená i "baby blues" (prudký pokles nálady) ihned po narození. To je obvykle způsobeno fluktuací hormonů. Některé ženy mohou po porodu trpět poporodní depresí. To zahrnuje pocity intenzivního smutku, únavy, úzkosti a beznaděje, které mohou ovlivnit schopnost péče o sebe i dítě. Těhotenství, porod a prvních pár měsíců s novorozencem jsou plné nových zážitků, velké nejistoty a mnoha nových emocí. Stojí to však za to.

A co si pamatovat na závěr? Pravidelná prenatální péče je nezbytná během každého trimestru. Lékař vždy kontroluje, aby se dítě správně vyvíjelo a žena byla v dobrém zdravotním stavu.


fun fact o těhotenstvíŽenská děloha má typicky velikost pomeranče. Během těhotenství se může zvětšit až 20x na velikost melounu :-)