Bye-bye BOLAVÁ PRSA

První kojení může být rozpačité. Miminko si přijde pochutnat. Prsa jsou ale citlivá a pocity můžeš mít smíšené. Jak tedy čelit nejčastějším obtížím?

Přítomnost tzv. ragád. Malé prasklinky na bradavkách dokážou potrápit. Úlevu najdeš v hydrogelových polštářcích, které obsahují 60 % vody.  

Jak fungují? Bradavku zvlhčí, ochladí a minimalizují bolest i při dalším kojení. Pokožka si vezme potřebnou vlhkost z polštářku a urychlí hojení. Můžeš je používat kdykoliv mezi kojením, místo není potřeba ani oplachovat.

TIP: Před použitím můžeš vložit polštářek cca. na 15 min do chladničky, pak jen vytáhni z obalu a přilož k prsu.  

Hydrogelové polštářky do lednice

RADA: zkontroluj si techniku kojení, zkus změnit kojící polohu a případně se neboj zeptat laktační poradkyně!

Hydrogel je skvělý pomocník, při prvních náznacích zarudnutí nebo při bolestivém nalití prsou, jako studený obklad. Pokud potřebuješ zvýšit dávku ochlazení, potom se podívej na ARDO gelový obklad. Má anatomický tvar prsu s přesahem do podpaží. Takže, pokud tě trápí zduřelá přídatná mléčná žláza v podpaží, dokáže ti ulevit. Obklad vytáhni z chladničky, poté vlož do jemného obalu, který najdeš v balení a přilož na potřebné místo. Vždy se vyvaruj použití obkladu z mrazničky, můžeš si poškodit pokožku.

A to ještě není všechno. Gelový obklad lze použít i jako HOT variantu. V čem vlastně pomůže teplý obklad? Doporučuje se před kojením k uvolnění mlékovodu s masáží prsu. Můžeš ho ohřát ve vodě, stačí jej vložit na 10 minut do horké vody o max. 80 °C. Nebo použij mikrovlnou troubu a vlož do ní gelový obklad na 30 s při 800 Watt.

Ardo gelový obklad

PAMATUJ: Pokud se objeví výrazné zduření a bolest, přidá se horečka, třes a schvácenost, buď na pozoru! Může se jednat o zánět prsní žlázy a tady je nezbytné navštívit lékaře.

Kojení je ztělesněním kontaktu pokožky s pokožkou. Projdi si pár tipů pro hygienu kojení:

  • Opláchni bradavky několikrát za den, nemusíš po každém kojení.

  • Samozřejmostí je hygiena rukou. Dětem se teprve vyvíjí imunitní systém, takže pokud se chceš vyhnout problémům, dodržuj základní hygienické návyky.

  • Nepoužívej mýdla s příměsí vonných složek, vyber raději přírodní produkty.


  • hygiena prsou
  • Suché a citlivé bradavky občas promaž ovčím lanolínem Gold Cream. Přírodní krém je bez konzervantů a přísad. Nemusíš ho smývat před kojením, což je skvělá výhoda. Pomáhá suchým a přecitlivělým bradavkám.

  • Jako absorpční štít ti skvěle poslouží jednorázové vložky do podprsenky Day & Night Pads. Umí víc než ostatní – udrží tě v suchu i při silném úniku mléka, jsou extra jemné a nebudou tak dráždit bradavky. Skvěle sedí díky 3D tvaru. Pamatuj ale, že je musíš pravidelně měnit. Vlhké a teplé prostředí je totiž živnou půdou pro bakterie a kvasinky. Důležité je cítit se komfortně! Používej vhodnou podprsenku a prodyšné oblečení.



  • mytí prsou
  • Pokud používáš odsávačku mateřského mléka, udržuj ji v čistotě. Po každém odsátí opláchni odsávací sadu pod tekoucí vodou a ulož na čistou podložku. Jednou za 24 hodin použij sáček do mikrovlnné trouby Easy Clean. Je to sáček, do kterého vložíš veškeré pomůcky – sadu, lahvičky, dudlíky, aj. Pak už jen vložíš do mikrovlnky a během chvilky máš hotovo. Sáčky se dají používat opakovaně. A hlavně stojí pár korun!
  • EasyClean sterilizační sáčky do mikrovlnky

    fun fact o těhotenstvíTvoje tělo je domovem asi 1000 různých druhů bakterií. Na rukou mohou zůstat některé bakterie na živu až 3 hodiny.