Odsávej i v noci!

Pokud výhradně kojíš, měla by sis naplánovat noční odsávání mléka, aby sis udržela zdravou zásobu a kontinuální tvorbu mléka. Tvoje tělo produkuje více prolaktinu při nočním kojení/odsávání (luteotropní hormon, který podporuje produkci mateřského mléka), takže ti pomáhá udržet laktaci.

Jak často v noci odsávat? Jak si to usnadnit?

 

Jak často mám odsávat?

Jak často odsávat závisí na tom, jestli tvé dítě vyžaduje kojit i v noci. Pokud ano, nemusíš v noci odsávačkou odstříkávat. Pokud se dítě ale samo nebudí, určitě ho nenuť! “KAŽDÉ DÍTĚ CHCE MÍT SVŮJ REŽIM.

Nicméně, pokud výhradně kojíš (jak doporučuje světová zdravotnická organizace po minimální dobu 6 měsíců) a dítě spí celou noc, je potřeba zachovat laktaci. V prvních dnech bys měla odsávat v noci každých 3-5 hodin, dokud nedosáhneš správné úrovně produkce mléka (obvykle 10 týdnů po porodu). Každou noc bys tedy měla kojit nebo odsávat 1x až 2x.  


Jak často odsávat mateřské mléko

Odsávej před spaním a brzy ráno

Jestli odsáváš 2x za noc a dítě se nebudí, zkus odsávat přímo před spaním a pak brzy ráno. Nastav si budíka! Je lepší vše automatizovat. V noci se pak vzbudíš pouze JEDNOU a aspoň se trochu prospíš. Budeš potřebovat sílu na další den.

PAMATUJ: Kojící matky, které dobře spí, déle kojí! S tím souvisí i kvalitní postel a matrace, nevyplácí se šetřit na zdraví.

Vstávat k odsávačce během noci není moc zábavné. Zapoj odsávačku do sítě ještě než půjdeš spát (pokud v ní nemáš baterky). Nemusíš pak rachtat s adaptérem a hledat zásuvku, nedejbože o něco zakopneš a vzbudíš mimčo. Nezapomeň si zakrýt hodiny a udržovat černou hodinku = pomáhá to na psychiku.  

Odsávačka musí být umytá a READY

Než půjdeš spát, ujisti se, že je prsní nástavec čistý a odsávačka připravena k provozu. Pokud ne, tak jej nezapomeň důkladně umýt a nechat uschnout. Před použitím musí být prsní nástavec úplně suchý! Více k čištění pomůcek v našem článku ZDE. Připrav si sadu lahviček nebo zamrazovací sáčky a vše ostatní co potřebuješ. Tzn. noční světlo, svačinku, vodu, ručník nebo deku, kdyby bylo chladno. Vše měj po ruce.


Elektrická prsní odsávačka Calypso

Vhodné oblečení

Vem si pyžamo nebo noční košili, která se otevírá vpředu. Lepší než si vytahovat košili stále nahoru a dolu. Pozor na kojící podprsenky, mohou zvýšit riziko ucpaných kanálků a mastitidy. Měj připravený župan a pantofle, až půjdeš s odsátým mlékem do ledničky nebo mrazáku, budou se hodit.  

Předem si popisuj sáčky

Pokud zamrazuješ mateřské mléko např. do zamrazovacích do sáčků, označ si datum a čas předem. Dřív se tak vrátíš do postele a uložíš se ke spánku.


Během dne odpočívej

Během dne si dopřávej co nejvíce odpočinku. Pokud máš ještě další dítě, tak je to dost těžké. Tvůj partner ti určitě rád pomůže, o víkendu se o mimčo sám postará i ráno, zatímco Ty si budeš radostně pochrupávat.

Chceš-li si odsávání v noci zjednodušit, udělej vše, co ti zlepší pohodlí => co můžeš udělat dopředu tak udělej. Klíčem k úspěšnému odsávání v noci je JEDNODUCHOST.


odpočinek během dne

Fun fact o těhotenstvíKojící matky spí v průměru o 45 minut více než matky, které nekojí ani neodsávají. Má na to vliv mateřské mléko, které obsahuje hormony, které podporují klid u dětí, což jim usnadní usínání. A jak říkají naše babičky, spánek je klíčem ke zdraví :-)